Kaarlo "Kalle" Tauriainen

Vinkki: avaa diaesitys koko ruudun näytöksi dian oikeasta alanurkasta, jolloin kuvatekstit tulevat näkyviin

Alkusanat

Kaarlo "Kalle" Tauriainen oli ammattivalokuvaaja ja harrastajataidemaalari Suomussalmella. Virtuaaligallerian yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä Kaarlo Tauriaisen tunnettuutta kuvataiteilijana. Hänellä itsellään siihen ei ollut juurikaan mahdollisuuksia kuten hän haastattelussa itse kertoo.

Kaarlo syntyi 4.5.1895 Kiantajärven Salonsaaren Puppo-nimisessä talossa Suomussalmella (ks. alakohta Henkilöhistoria). Kaarlo on alkuperäinen ristimänimi, mutta kirkonkirjoihin on kopioitu myöhemmin virheellisesti etunimeksi Kalle. Muissa virallisissa asiakirjoissa kuten henkilötodistus ja sotilaspassi etunimi on Kaarlo. Jälempänä käytetään lähinnä etunimeä Kalle, koska ukkimme tunnettiin ja hänet tiedetään edelleen paikkakunnalla Kalle Tauriaisena.

Tässä virtuaaligalleriassa on esillä valokuvia hänen tauluistaan. Lisäksi esitetään suvun hallussa olevista valokuvakokoelmista löytyneitä heikompitasoisia valokuvia hänen maalauksistaan ja uusia alustavia tauluvalokuvia. Olisimme kiitollisia, jos voisimme saada tietoja Kallen maalaamien taulujen mahdollisista omistajista ja/tai omistajien yhteystietoja taulujen virtuaaligalleriaan valokuvausta varten. Kaikki maalauksia koskevat jo olemassa olevat valokuvat ovat myös hyvin tervetulleita. Ota yhteyttä lähettämällä viesti "Yhteystiedot" -kohdassa. Saatuja tietoja maalausten omistajista käytetään ainoastaan em. tarkoitukseen ja niitä ei luovuteta ulkopuolisille. Maalauksissa tekijämerkintänä: "K.T."

Toisena pääaiheena galleriassa ovat Kalle Tauriaisen valokuvat Suomussalmelta. Kaikki mustavalkovalokuvat ovat itse otettuja ja omassa kuvaamossa valmistettuja. Poikkeuksia ovat lähinnä jotkin myyntiin monistetut värilliset postikortit, jotka on kopioitu muualla. Valokuvavalikoimaan on valikoitu kuvia, joista osa on historiallisestikin merkittäviä.  Otamme mielellämme vastaan lisätietoja ja korjaus- sekä muutosehdotuksia, koska virtuaaligalleriaamme tullaan edelleen kehittämään. Myös sellaiset hallussanne olevat valokuvat, jotka voisivat arvionne mukaan täydentää galleriassa esitettyjä kuva-albumeja ovat hyvin tervetulleita.

Virtuaaligallerian luomisen ovat mahdollistaneet lapsenlapsilta yhteensä löytyneet tietoaineistot. Niistä keskeisimpiä ovat Kallen lasten kirjoittamat muistelmat isästään ja koko perheestä. Erinomainen tietolähde ovat myös ukin haastatteluäänite sekä lasten vanhoihin valokuviin kirjaamat tiedot.

Näiden sivustojen laadintaan ovat osallistuneet Kalle ja Saimi Tauriaisen lapsenlapset seuraavista vanhemmista: Hellin Tauriainen (myöhemmin Hellin Härkönen), Saima Sylvia Tauriainen (Sylvi Hynninen), Sirkka-Maija Tauriainen (Sirkka Moisala). Sivustot on laatinut ja sitä ylläpitää Pekka Hynninen, Oulu (yhteydenotot ks. Yhteystiedot).

Kaarlo Tauriaisen lapsenlapset ja osin jo heidän lapsensa omistavat maalausten ja valokuvien tekijänoikeudet. Galleriassa esillä olevia tekstejä ja kuvia saa käyttää muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin ilman erillistä lupaamme kun tekee asianmukaiset tekijäviittaukset. Muussa tapauksessa tai, jos on kysyttävää, pyydämme ottamaan yhteyttä (ks. Yhteystiedot).